Gammeldags oksegrydesteg af oksebov
På Steffen fødselsdag lavede jeg denne fantastiske ret. Hans skulle selvfølgelig forkæles når han kom hjem fra job med gammeldaws oksegrydesteg – en af de bedste efterårssimreretter der findes fyldt med grøntsager. Det er faktisk overraskende nemt og sindsygt lækkert. Det tager tid at lave, men når det regner og ungerne sidder og tegner eller laver kastanjedyr, så kan man hurtigt lige gøre dette klar.
Skal denne ret piftes lidt ekstra op kan jeg varm anbefale at man tilføjer lidt saltsyltede citroner til retten. Det skal dog siges at de skal laves en måned i forvejen, men det er virkelig ventetiden værd især til gryderetter
Kom endelig med feedback når du har prøvet det – jeg elsker at høre jeres mening til mine opskrifter
Opskrift:
- 4 spsk Sojasauce (eller efter smag, det gør rigtig meget for retten)
- 1 stort stykke Oksebov
- 2 friske rosmarinkviste
- 4 laurbærblade
- 7 dl vand
- 2 store fed hvidløg
- 250 ml fløde (eller cremefraise)
- salt og peber
- 1 helt spidskål
- 3 store gulerødder
- 1/2 bakke champion
- 1 skalotteløg
- 1 rødløg
- 1/2 tsk Cayennepeber (eller efter smag, pas på for det er som chili)
Krydderblanding: - 3 stk hele allehånde
- 1 tsk fennekelfrø
- 1 tsk hele rosa peberkorn
- 1 tsk sennepsfrø
- 1 tsk enebær
- 1 tsk korianderfrø
Fremgangsmåde:
Først rister jeg alle krydderierne af på en pande for at folde deres smag helt ud, det er kun lige til de begynder at dufte, de må ikke blive brændt af – det dufter i øvrigt helt fantastisk. Her efter skal de knuses i en morder eller en minihakker og puttes i en skål.
(Dette er fantastisk i alle retter, blandt andet også i sauce. Så skal du lige hæve niveauet på smagen i dit køkken, så skal du prøve dette lille tricks. Prøv at leg med forskellige krydderier og lav din egen blanding som du kan gemme på krydderihylden og bruge det i dine retter. Din mad vil smage som på det du får på de gode resturanter) På nedstående billede har jeg ikke hakket mine krydderier for at vise hvordan det ser ud. Det smager også ganske fint og giver en god smag da det bliver blendet sammen til sidst, men smagen bliver endnu bedre, hvis man gør ovenstående.
Herefter har jeg stegt smør sammen med svampe, skalotteløg, rødløg, hvidløg, rosmarin, gulerødder som jeg har skåret i små stykker (som vist på øverste billede) og så har jeg brunet kødet af på alle sider (i ca 10 minutter i alt).
Her efter har jeg tilføjet 7 dl vand i gryden, og tilføjet laurbærblade, min hjemmelavede krydderiblanding, hvidvinseddike, Cayenne, salt, soja og alm. peber. Den har fået lov at hygge sig i små 4 timer hvorefter jeg har tilføjet fløde, for at give sovsen ekstra farve og smag tilføjer jeg soja.
Jeg tager lige kødet op ganske kort og skære det i passende stykker. Blendet sovsen sammen, så massen er helt ensartet og ligger kødet tilbage igen. Hold nu fast en smag!!!
Tilbehøret har jeg valgt, skal være en masse stegt spidskål, men man kan selvfølgelig bruge ris eller kartofler hvis det skal være rigtig mandemad. Men det kan min mave simpelhen ikke holde til, så det bliver oven på spidskål, hvilket også er sindsygt lækkert. Spidskålen har en sprød og lækker smag og passer så godt sammen med denne ret og vores unger elsker det.
Velbekomme.