Frikadeller med blomkål på 3 forskellige måder
En sand mormor klassiker med et moderne twist. Jeg elsker at kunne udnytte grøntsagerne så meget som muligt, det kan være ved at bruge de gulerods skralder, bunden af et spidskål, rasterne af et løg mv. som kan gemmes til en god hjemmelavet grøntsagsfond, en klar suppe – ja, det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.
Idag skal jeg lave frikadeller med en glat blomkålspuré, blomkålscrudité og blanceret blomkålsblade – alt sammen på 1 enkelt blomkål. En ret som både er billig, smagfuld og virkelig pæn.
Ønsker man lidt ekstra garnitue kan med fordel smørstege et par håndfulde bøgehatter eller anden svampemix, det smager fantastisk sammen med dette. Jeg holder meget af syltet rødløg oven på det meste og det pynter super flot på ens tallerken og giver en dejlig syre til retten.
– Faktisk tager det ikke ret lang tid at lave, så der er ikke nogen undskyldninger for ikke at prøve det af – laver man dobbelt af frikadellerne, kan de med fordel fryses ned 🙂
Lad os komme igang med at lave mad!
Ingredienser til farsen:
(4 personer)
- 500g hakket svinekød (kvalitet kan virkelig smages, vælg økologisk eller fritland)
- 1 revet løg
- 1 fed hvidløg
- 0.5 dl mælk eller soyamælk
- 1 æg
- 3 spsk glutenfri mel (eller glutenfri havregryn)
- 1 tsk salt og peber (efter smag)
- 1 revet gulerod eller squash (kan undlades )
Ingredienser til garniture:
- 1 økologisk blomkål
- 2 dl sødmælk
- 1 spsk smør
- Salt, hvidpeber og cayennepeber til tilsmagning
- Revet citronskal
Fremgangsmåde:
Rør farsen med salt og mel så farsen bliver sej.
Herefter tilføjes 1 æg og røres til en ensartet masse, tilsæt revet gulerod, revet løg, hvidløg og peber, rør dejen sej igen. Tilsæt mælk til sidst, så farsen bliver formfast.
Form frikadellerne med en ske i din hånd så de bliver ensformet. Man kan med fordel putte sin ske i et glas med varmt vand, mellem hver frikadelle, så farsen slipper skeen nemmere. Form frikadellerne inden de kommes på panden i lidt smør. De skal have ca 5 min. på hver side ved mellem varme, så de har fået en sprød skorpe – skær evt. en test-frikadelle over for at se om de har fået nok.
Blomkåls garniture:
Blomkåls-puré
Tag 1/2 blomkål og skær det i små stykker og kog det i en gryde med 1 dl sødmælk og en smule vand, det skal koges under låg til det er helt mør. Herefter tages blomkålet op og puttes i en blender eller thermomixer, så væsken er tilbage i gryden (væsken må ikke smides ud)
Blend ved højhastighed, tilføj en klat smør og blend igen. Tilføj en smule af væsken fra gryden, men kun lidt af gangen, da blomkålspurén ikke må blive for tynd. Når man er tilfreds med konsistensen, skal den tilsmages med salt, hvid peber og lidt cayennepeber.
Blomkåls-crudité
Skær blomkålsbuketter i tynde skiver på en mandolin eller et skrapt rivejern. Det er nemmest at styrer ved at skære buketterne i halve og skære dem i skiver fra midten.
Put dem i et isbad, så bliver de super sprøde og lækre.
Læg dem på et rent hviskestykke inden servering og vend dem evt. i din yndlings vinaigrette for at tilføje rette lidt syre.
Blomkåls-blade
Vend dit blomkål om og find de flotteste blade – det er typisk de inderste som er de mindste og pæneste. Disse blade skæres af og puttes i isvand, så de bliver dejlig sprøde.
Inden servering vendes de kort på panden i lidt smør
Retten anrettes som på billedet, riv lidt økologisk citronskal, friskkværnet salt og peber ud over retten. Man kan med fordel tilføje lidt syltet rødløg på toppen for at give farve og syre.
Velbekomme!
Skriv endelig en kommentar, hvis I tester nogle af mine opskrifter, det vil gøre mig smadder glad og give mig ekstra blod på tanden i forhold til at lave flere opskrifter til jer og det vil samtidig også hjælpe andre at læse jeres mening om opskrifterne. Skriv også meget gerne hvis I har nogle forslag til opskrifterne eller noget jeg skal prøve at teste 🙂
2 Comments
Ane Lone Pedersen
Har I en kogebog til de retter her ?
Og hold da op retter efter min smag og gode
Så sådan en må jeg bare have
Mvh
Ane Lone P
Stine Arnholtz
Hej Ane,
Ikke endnu, men arbejder på en. Det har været min store drøm længe 🙂
Du skal slet ikke være i tvivl om at jeg nok skal råbe højt når den udkommer <3