Tomatdessert
Dessert,  Glutenfri,  Is,  Mælkefri,  Snacks,  Vegetar

Søde tomater med veganisk vaniljeis

Ja, som overskriften lyder, så er denne dessert helt speciel og jeg indrømmet blankt, at den lyder mærkelig og det kan man da ikke sammensætte…. eller kan man ?

– Jo, det kan du tro, og ved du hvad? Det smager faktisk rigtig lækkert sammen.
Dette er noget jeg har gået og haft en drøm om, at prøve at sammensætte, men skulle lige finde ud af, hvordan den blev helt rigtig.

Jeg startede med at sylte nogle cherrytomater, men til den meget søde side for at se, om det kunne fungere og jeg blev heldigvis glædeligt overrasket.
Denne opskrift er ikke sukkerfri, men den er velsmagende og meget anderledes – prøv det af, for jeg er sikker på at den går rent ind hos dine gæster sammen med en lækker vaniljeis – denne kan man enten købe eller lave selv.

Tomaterne skal stå i et par uger før lagen har trukket ordenligt ind i tomaterne.

Når du vil anvende tomaterne til desserten, kan du med fordel varme dem med en lille smule af lage i ovnen, de kan også sagtens serveres koldt sammen med isen, men det bliver en lidt sjovere oplevelse når tomaterne er varme og isen er kold. Jeg har valgt at pynte min dessert med en stjerneanis og jordbærmynte fra haven, men citronmelisse er også rigtig lækkert sammen med.

Lad os komme igang med at lave dessert! 🙂

Syltede tomater
Syltede tomater

Ingredienser til syltede tomater:

  • 500 g cherrytomater
  • 300 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 0,5 dl lys sirup
  • 1,5 dl lys eddike
  • dl vand
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 stjerneanis
  • 4 stk allehånde
  • 3 stk kardemommefrø

Fremgangsmåde:

  • Start med at skolde dit sylteglasset med kogende vand.
  • Prik et par gange med en gaffel eller kødnål så der er hul ind til kødet, så syltelagen kan trænge ind i tomaterne. Bruger du grønne eller store tomater, kan de skæres i både. Jeg synes dog det er pænest at bruge cherrytomaterne hele.
  • Kom nu vand, sukker, eddike og sirup i en gryde og lad det koge op.
  • Rul vaniljestanden mellem din hånd og bordet, for at løsne vaniljekornene, flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og kom den op i gryden sammen med kanelstangen og alle de andre krydderierne, kom resten af vaniljestangen med i lagen.
  • Når sukkeret er smeltet, putter du dine tomater op i lagen efter det har kogt lidt. Lad dem koge i 5 min.  Gerne mere, lidt afhængig af, hvor bløde du gerne vil have dem.
  • Tag tomaterne op med en ske eller en hulske og læg dem i dit sylteglas
  • Hæld den kogende syltelage over og luk glasset til med det samme.
  • Lad dem trække i et par uger inden du bruger dem – så de når at få en rigtig god smag.

 

 

Den veganiske vaniljeis er et super lækkert alternativ til alm. vaniljeis og det smager faktisk super lækkert især sammen med tomaterne.


Ingredienser til veganisk vaniljeis:

    • 1 dåse økologisk kikærter (vandet der fra)
    • 1 stk Alpo Soyafløde
    • 1 stk vaniljestang
    • 120g flormelis

Fremgangsmåde:

  • Hænd vandet fra kikærterne og gem kikræterne til f.eks fredags romkugler som er et sikkert hit hos ungerne.
  • Pisk vandet fra kikærterne i en skål til det er stift og luftigt – det tager ca 5-7 minutter hvis det er med en håndmixer og ca 3 minutter på Thermomixeren med piskeindsats.
  • Tilsæt herefter flormelis lidt af gangen.
  • Pisk soyafløden i en anden skål – dette kan godt tage lang tid før den er helt stiv, selvom der står noget andet på pakken. Så vær lidt tålmådig – dette kan også gøres på thermomixeren i ca 6 minutter med piskeindsatsen. (bare husk at de to væsker skal piskes luftige og stive hver for sig inden de vendes sammen)
  • Flæk vaniljestangen og fjern så mange korn som muligt og tilføj i fløden.
  • De to masser vendes forsigtigt sammen.
  • Put massen i en lufttæt beholder og frys den i ca 6 timer. Har du en ismaskine kan den også bruges hvis du ønskser at bruge isen efter få timer.

*Ismaskinen er ikke nødvendig med denne opskrift og isen får ikke iskrystaller uden brug af ismaskine.

 

Veganisk is uden fløde
Veganisk is uden fløde

 

Velkommen til Sund familiemad - Her finder du sjov og anderledes mad. Mad skal være sund, nemt, lækkert og ikke mindst sjovt at lave, især når man har de køre små med i køkkenet.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *